13:35

Lovci na glave Ju Nesbe | Recenzija Knjige i Filma

Dugo nisam bila upoznata sa radom ovog pisca, ali kada sam videla koliko je cenjen i hvaljen, shvatila sam da moram da imam barem jednu njegovu knjigu.

„Ako ne znate ko je Nesbe, krajnje je vreme da se opametite.“
USA Today

Ju Nesbe je norveški pisac muzičar i ekonomista; jedan od najpopularnijih svetskih pisaca trilera i kriminalističkih romana. Njegove knjige su prevedene na pedeset jezika i prodate u više od trideset tri miliona primeraka u svetu.

Lovci na glave je nezavistan roman, što znači da nema nastavaka niti je povezan sa drugim knjigama, a da budem iskrena odabrala sam ga i zato što je kratak - za početak za upoznavanje je dovoljno 268 strana kako bih stekla utisak o piscu i načinu na koji piše i videla da li želim da se upuštam u čitanje ostalih dela.

Roger Braun je lovac na glave. Sebe smatra najboljim ali i najlošije plaćenim agentom za zapošljavanje u celoj Norveškoj. Žena mu je lepa i skupa, baš kao i vila u kojoj živi, pa je prinuđen da krade dragocena umetnička dela.

Klas Greve je savršen kandidat za svako direktorsko mesto. Osim toga, poseduje i velike seksualne apetite, kao i Rubensovu sliku vrednu na stotine miliona. Kad bi se Roger Braun dokopao te slike, svi njegovi finansijski problemi bili bi rešeni, a žena Dijana zauvek njegova.

Dijana želi galeriju slika. I dete.

Svi nešto žele. Svako mora nešto – ili nekog – žrtvovati da to dobije. Počeo je lov na glave.

Sada kada se pročitali sinopis knjige mogla bih da vam kažem još ponešto.
Kao što ste već videli, Rodžer radi u kompaniji koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju. Oženjen je, ali nema dece, niti ih želi. Njegova žena je prelepa Dijana koja je pritom "izvan njegove lige" i koju on zadržava tako što joj udovoljava i finansijski je obezbeđuje... 




Uprkos dobrim kritikama, prvi utisak mi nije bio tako sjajan, ne znam da li je meni naišao takav period, ali knjiga mi u samom početku bila pomalo dosadna i činila mi se napornom; Odugovlačila sam čitanje i tek kada sam odlučila da je napokon pročitam i stigla do nekog dela radnja je počela bolje da se razvija i ubrzo sam završila čitanje. 




Delo je napisano jednostavnijim stilom i u prvom licu što nam približava samog glavnog lika kao i delo.

Kada je krenuo zaplet bilo je napetije i zanimljivije, radnja je držala pažnju iako nije bila naročito kompleksna, a preokret neočekivan i iznenadio me je, iskreno.

Rasplet odnosno epilog je doneo tražene odgovore i poprilično me nasmejao što poboljšava celokupni utisak koji glasi: 

Knjiga je odlična za opuštanje i zanimaciju. Nije teška za čitanje i razumevanje, a ume i da drži pažnju.


Očekivala sam više, sigurna sam da su čitaniji naslovi poput Hari Hule romana: Sneško, Crvendać, Nož itd. bolji, pa ću se potruditi da u budućnosti dam priliku nekom od njih. 

To bi bilo to što se tiče knjige, a sad film.

Dok sam čitala pomislila sam da bi knjiga bila dobar materijal za film, tek kasnije sam saznala da je i snimljen film pod nazivom Hodejegerne odnosono Headhunters (2011).

NBFF Review: Headhunters | Newport beach film festival, Film ...

- Za početak, prvo što mi je zasmetalo je što je film sinhronizovan na engleski. U pitanju je danski film i glumci naravno pričaju danski, ali je na internetu (sa prevodom na srpski) dostupna samo verzija sa "umetnutim" engleskim prevodom, što mi zvuči veštački i kvari doživljaj...

Kada pročitam knjigu i kasnije gledam film rađen po njoj volim da analiziram i upoređujem razlike, ovde ih je bilo dosta, što je normalno, ali suština je potpuno ista.

Naravno da je knjiga uvek bolja od filma;
Istina je da vizuelni efekti ponekad bolje dočaraju, ali pisana reč, detalji, sloboda da u svojoj glavi zamisliš taj trenutak je neuporediva.

Daleko od toga da je ovaj film sjajan, ali je u skladu sa očekivanim.
Moram da ga pohvalim, mislim da je sasvimm zadovoljavajuće ispratio knjigu uz neophodne korekcije, ali rekla bih da su u filmu pokvarili taj momenat iznenađenja i preokreta koji smo imali u knjizi.

6 коментара:

  1. Odlican post draga Milice, mnogo mi se svidja tvoj blog sve pohvale zaista. A sto se tice samog posta nisam gledala ni ovaj film niti citala knjigu, ali ovim postom sam se zainteresovala zvuci mi interesantno.
    Zelim ti sjajan vikend
    xoxo


    leylland.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Bila sam ubeđena da ti komentarisala ovaj post, ali očigledno nisam. Oko Nesbea su generalno podeljenja mišljenja, ali ja ga nisam čitala jer sam plašljiva i onda ne želim to sebi da radim hahahah. U svakom slučaju odličan post!


    http://citanjeija.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sad primećujem da ima različitih utisaka. Hahah a ova nije bila strašna

      Избриши
  3. Moram prije svega pohvaliti tvoj napredak, jer su ti postovi sve bolji i bolji. Recenzija je odlična i sve je sjajno odrađeno. Knjigu nisam čitala, ali ću je uzeti u obzir.❤️

    Sweet-dreams-14.blogspot.com

    ОдговориИзбриши