21:17

Zanimljivosti: Čovek koji je živeo bez dela mozga! | Slučaj Fineasa Gejdža

Fineas Gejdž rođen je 1823. a preminuo je 1860. godine, bio radnik na železnici kada mu je prilikom eksplozije čelična šipka prošla kroz levu stranu njegovog lica i probila lobanju uništavajući veliki deo čeonog režnja.
Nakon povrede imao je nekoliko konvulzija (drhtavica, grčeva) nakon kojih je, u roku od nekoliko minuta, bio sposoban da priča, u kolima hitne pomoći je sedeo i čak je sam uz pomoć izašao iz vozila do hotela. 

Tokom celog ovog procesa Gejdž je bio svestan i racionalan, i čak je tvrdio da će se kroz nekoliko dana vratiti na posao. Međutim, ubrzo nakon toga pao je u komu, a hodao je tek dva meseca nakon toga.

Nikada nije primljen nazad na posao, jer je nakon povrede, iako se oporavio, pokazivao značajne promene u ponašanju. Navodno je počeo da pokazuje nesposobnost rukovanja novcem, postao impulsivan, bezobziran prema drugim ljudima, a prijatelji su jednostavno rekli da ’to više nije isti čovek’

Kako su ove promene bile izuzetno izražene, železnica je odbila da ga ponovo angažuje, te je počeo da putuje po Novoj Engleskoj pokazujući sebe i čeličnu šipku za pare. Na kraju je pronašao stalan posao kao trener konja.

Umro je 11 godina nakon incidenta, ali njegova smrt je verovatno imala veze sa nesrećom jer je umro usled epileptičnog napada. 

Gejdžova lobanja i šipka koja ga je povredila nalaze se danas u anatomskom muzeju Warren.
-----------------------------------
Prvi put sam za ovaj slučaj čula prošle godine u seriji, učenici su sedeli u učionici i profesor im ga je pominjao, čini mi se da je u pitanju Stranger things.


(Larner, A. & Leach, P.J. (2002). Phineas Gage and the beginnings of neuropsychologyHistory of Neurology and Neuroscience, 2(3), 26.

Harlow, M.J. (1868). Recovery after Severe Injury to the HeadBulletin of the Massachusetts Medical Society)

4 коментара:

  1. Volim ovakve priče. Zainteresiraju me odmah. Ubojstva, nestanci pa i ovakve neobične nesreće. Zanimljivo je kako ti se život u jednom trenu može potpuno izokrenuti. Pohvale za post. :)

    Savršen nered

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni su zanimljive, zato razmišljam češće da ih pišem 😀 Hvala ti! 🤗

      Избриши
  2. Priča je veoma interesantna i osvježila je sadržaj na blogu, jer je potpuno nova stvar od tebe u pitanju. Nevjerovatna priča i odličan post.❤️

    Sweet-dreams-14.blogspot.com

    ОдговориИзбриши