18:04

Trileri koje svaki ljubitelj mora pogledati!

Već dugo nisam objavljivala ništa što se tiče filmova, tako da je malo došao red na njih. 

Mislim da su svi ljubitelji trilera pogledali ove filmove, a ima tu još nekih koje ja još uvek nisam, pa ih nisam navela. 

Filmovi su poređani hronološki.

The silence of the lambs (1991)

Pojavio se ubica koji svojim žrtvama skida kožu. FBI je očajan, direktor Džek Kraford šalje uspešnu studentkinju FBI akademije, Klaris, da ispita zloglasnog Hanibala Lektora i sazna šta on zna.

Ovo je jedan od nastavaka o Hanibalu Lektoru, ali je i zasebna priča tako da ja nisam gledala ostale delove, a ovo je jedan od najboljih filmova na mojoj listi. Takođe je veoma dobro plasiran na iMdb listi.

Se7en (1995)

Detektviu Vilijamu Samersetu je ostalo još samo nedelju dana do penzije. Kada upozna svoju buduću zamenu Dejvida Milsa i dođe na mesto zločina videće da je pred njim jedna naporna nedelja. Njegov poslednji zadatak pokazaće se kao najvažniji u njegovoj karijeri. 

Kraj sam nekako predosetila, ali film je dobar, onako da se zamisliš u kakvom mi svetu živimo, kakvi nas ljudi okruđuju... Takođe je težak, okrutan... 
Bredu Pitu koji igra Dejvida po mom mišljenju nešto i ne leži uloga.

Secret in their eyes (2009)
El secreto de sus ojos (original title)

Priča filma govori o Benhaminu Espozitu, penzionisanom pravnom savetniku, koji piše knjigu o jednom nerešenom ubistvu 
Liliane Koloto u čijem je rešavanju učestvovao i koje se dogodilo pre više od 25 godina. On ponovo pokušava da prečešlja sve dokaze i da se priseti svih detalja, uz pomoć svog prijatelja, bivšeg asistenta Pabla Sandovala i Irene, bivšeg agenta koja je takođe učestvovala na slučaju i koja je Espozitova neprežaljena ljubav. Radnja počinje da se komplikuje kada Benhamin nailazi na nove dokaze i slučaj se ponovo otvara.

Postoji i američka verzija ovog fima, pogledala sam i jednu i drugu i španska verzija mi je bila de-fi-ni-tivno bolja.

Orphan (2009)

Kejt Kolman i njen suprug Džon su izgubili treće dete pri rođenju, zbog čega Kejt često traži utehu u alkoholu. Njihova deca se zovu Danijel, stariji sin, i Maks koja je gluvonema. Džon i Kejt odluče da usvoje Ester, 9-godišnju rusku devojčicu, iz lokalnog sirotišta. Ubrzo nakon dolaska u kuću Kolmanovih, Ester se počinje čudno ponašati, a Kejt počinje sve više sumnjati u nju.

Psihološki tiler. Obavezno pogledati.
 
Shutter Island (2010)

Dvojica američkih šerifa, Tedi Danijels (Leonardo Dikaprio) i Čak Ojl odlaze 1954. u bolnicu Ešklif na jednom izolovanom ostrvu sa zadatkom da istraže slučaj Rejčel Solando, pacijentkinje koja je nestala iz zatvorene sobe. Istražitelji nailaze na mnoge poteškoće i dolaze do otkrića da se u Ešklifu vrše eksperimenti nad pacijentima...

Ovaj film sam gledala baš na dan rođendana. Jako dobar. Lepo se poigra sa vama. Čovek nemada ni sam sebi ne može verovati.

Gone (2012)

 Džil Periš dolazi kući posle noćne smene i otkriva da je njena sestra Moli nestala. Džil, koja je pre godinu dana i sama pobegla od kidnapera, uverena je da je isti serijski ubica sada došao po njenu sestru. Bezuspešno pokušavajući da ubedi FBI i strahujući da bi Moli mogla biti mrtva do zalaska sunca kreće u napetu poteru da pronađe ubicu, otkrije njegove tajne i spasi svoju sestru.

Ovaj film je kroz čitavo gledanje držao osećaj neizvesnosti, nekog straha i iščekivanja raspleta, tako da iako radna nije nešto specijalno, dopao mi se!

The body (2012)

Iz mrtvačnice je nestao leš žene po imennu Majka Vilaverde. Detektiv Hajme započinje potragu i u međuvremenu počinje da ga proganja prošlost. Radeći na ovom slučaju on ispituje kako je telo moglo da nestane bez traga, s tim da je jedini svedok čuvar koga je te noći sigurnosna kamera usnimila kako beži sa posla, te ga kasnije udara automobil i on se nalazi u komi. Jedini osumnjičeni je Majkin muž...

Drugi koji su ga pogledali ga mnogo više hvale, ali prezadovoljna sam načinom na koji je ovaj film odrađen i radnja nije baš u toj meri tipična kao ostali slučajevi nestanaka. Ipak je nestala mrtva osoba...

Gone girl (2014)

Bračni par njujorških pisaca Ejmi i Nik primoran je da se preseli u mali grad u Misuriju zbog finansijske krize i bolesti Nikove majke. Od harmoničnog i srećnog para koji su bili nekada, postaju nesrećni i otuđeni. Na dan njihove pete godišnjice braka, Nik se vraća kući i zatiče prevrnut sto i nered u dnevnoj sobi koji ukazuje na znake borbe. Iznenada shvata da je njegova žena nestala i obaveštava policiju. Međutim, ubrzo postaje glavni osumnjičeni za Ejmin nestanak, a njegove laži, prevare i čudno ponašanje navode sve da postave isto mračno pitanje – da li ju je on ubio?

Ovo je film u kojem sve vreme navijaš za raskrinkavanje i dobar kraj. Naime, gledaoci su većim delom upoznati sa dešavanjima, ali potrebno je da lik u filmu ubedi svoju okolinu i javnost u ono što je zapravo istina.

Remember (2015)
Preživeli koncentracionog logora u Aušvicu Zev Gutman, 89-ogodišnji pacijent staračkog doma u Njujorku pati od demencije. Kada mu je umrla žena, Rut, njegovo stanje se pogoršalo. U domu je još jedan preživeli drug Maks koji podseća Zevsa na ono što je obećao da će uraditi posle Rutine smrti, a to je da pronađe Ota Vališa - čoveka koji je pobio njihove porodice i koji se krije pod lažnim imenom i ubiti ga.

Opasno dobar film. Baš onako da se zapitaš.

Invisible guest (2016)
Contratiempo (original title)

Španski biznismen Adrijan Doria je na slobodi nakon što je uhapšen zbog ubistva svoje ljubavnce, Laure Vidal. Njegov advokat, Feliks Leiva, unajmljuje prestižnog branioca, Virdžiniju Gudman, koja mu jednog jutra dolazi u posetu s vestima da je tužilac pronašao svedoka koji će uskoro svedočiti pred sudom, tako da joj on mora brzo ispričati celu priču.

Odlično osmišljena priča. Sve je zamršeno i potrebno je dobro se zamisliti i duboko kopati da bi došao do istine.

Boy missing (2016)
Secuestro (original title)

Radnja filma Boy Missing počinje pronalaskom dečaka koji luta šumom. Policija otkriva da se radi o Viktoru, gluvonemom sinu uspešne advokatice Patricije. Viktor objasni majci da ga je neko kidnapovao kada ga je ostavila u školi. Policija ubrzo na osnovu opisa uhapsi Čarlija, koji nema alibi za vreme dečakovog nestanka. Ipak, Viktor ubrzo menja priču i tvrdi da nije bio otet, već da je pobegao zbog maltretiranja od strane dece iz škole. Patricia sumnja u to i traži pomoć od Victorovog oca Raula...

Još jedan španski film, Španci su očigledno majstori. 

Shearching (2018)

Film prati porodicu Kim koju čine Dejvid, Sara i njihova ćerka Margo. Margo odrasta kao voljeno dete, bavi se muzikom i niže uspehe u školi. Njihov život je obojen tugom otkada je Sara preminula. Zaplet nastaje kada Margo kao 16-ogodišnjakinja iznenada nestane. Slučaj dobija lokalni policijski agent, zadužena za slučajeve nestalih osoba, a Dejvid odlučuje da potraži informacije na mestu gde postoje brojne tajne – u laptopu svoje ćerke. Očajni Dejvid mora pažljivo istražiti digitalne otiske njegove ćerke i svet društvenih mreža u potrazi za bar nekim tragom, pre nego što je zauvek izgubi.

Drugačiji, moderan film.

Knives out (2019)

Bogati pisac i vlasnik izdavačke kuće pronađen je mrtav samo dan nakon proslave njegovog 85. rođendana. Iako sve ukazuje na samoubistvo, neko je tajno pozvao najboljeg privatnog detektiva Benita...

Ovo je još jedan film o podeli nasledstva i spletkama u porodici, ali vredi pružiti mu šansu. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nadam se da vam se dopao moj izbor i da vam je bio od koristi. 

Ovaj post stoji već neko vreme i čeka da ga objavim, a ja se sve nećkam...
Imam mnogo toga na umu, ali nikako da odredim vreme kada ću to sprovesti u delo ili objaviti.
Mnogo sam se ulenjila. Mnogo. I žao mi je zbog toga. Baš mnogo. 🙄🙂



8 коментара:

  1. These are really great suggestions! I've seen a few of these films and they were really good.
    the creation of beauty is art.

    ОдговориИзбриши
  2. Plašljiva sam osoba i ne gledam trilere toliko, ali ovi zvuče zanimljivo pa ću pogledati neki od njih. :)

    http://citanjeija.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ehh nije valjda 😁 Hvala na komentaru, nadam se da će ti se svideti. :)

      Избриши
  3. Pogledala sam Gone i Gone girl. Nedvojbeno su vrijedni gledanja. A pogledati ću još neke s popisa. :)

    Savršen nered

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uhh Gone girl me je malo naživcirao, ne mogu da verujem kakav kraj... 😆😳

      Избриши
  4. Sjajne preporuke. Obavezno ću ogledati nešto od ovoga, jer mi djeluju veoma interesantno. Odličan post.❤️

    ОдговориИзбриши