19:40

Zasladite se - 6 fantastičnih recepata za kolače

Možda malo kasnim sa ovakvom vrstom posta, ali ništa čudno za mene.

U ovom postu ću vam navesti kolače koje mi, mama i ja, pravimo svake godine bukvalno, a i s vremena na vreme.
Naravno ima još dosta recepata koje smo isprobali, ali izdvojila sam uglavnom one jednostavnije i praktičnije. 

Ukusni su i filasti.



Kokos kuglice sa belom čokoladom

Sastojci:
50 g margarina/maslaca
100g šećera
80 g mlevenog Plazma keksa
200 ml slatke pavlake
200 g bele mlečne čokolade (Milka ili tako nešto najbolje)
160 g kokosovog brašna
kokos za valjanje kuglica

U šerpicu staviti lomljenu čokoladu, margarin, šećer i slatku pavlaku. Zagrevati na umerenoj temperaturi dok se čokolada i margarin ne otope (ne da proključa)
Dodati plazmu i kokos i izmešati.
Pripremljenu smesu ostaviti ta se prohladi pa praviti kuglice željene veličine, a zatim ih uvaljati i kokos pojedinačno.

Original recept: Moje grne



Božićni keksići
Sastojci:
400 g brašna 
200 g šećera
230 g masalaca
2 jaja
2 kašičice arome vanile
pola kašičice soli
1 prašak za pecivo

Priprema:
Margarin i šećer izmešati, dodati 1 po 1 jaje i kašičicu vanila ekstrata i izmešati mikserom. U tu smesu dodati brašno so i prašak za pecivo i izmešati.

Ako želite podelite tu smesu u na delove pa dodajte neke dodatke npr.
-kakao
-cimet
-imun
ili samo jedno od toga.

Testo umotati u prijanjajuću prozračnu foliju ili u kesicu za zamrzivač i ostaviti u frižideru 1h.


Razvucite testo na srednju debljinu (oko 4mm) i modlicama izrežite oblike.
Ostaviti u frižideru još 15ak minuta. 

(P.S. Kada izrežete modlicom oblik ne sme da se raspada i da se lepi ako se lepi onda još brašna, a ako puca onda je jako gusto.)


Peći na oko 180C° na 10-15 minuta (ona nije rekla) da budu blago rumeni.

Dekoracija
Možete da rastopite crnu ili belu čokoladu mlečnu ili za kuvanje (ako je za kuvanje dodajte mleka i šećera) dodate boje, šljokice, kuglice, mrvice i premažete kolačiće

ili

Zamešate 4 kašike šećera u prahu punih i mleka 3 kašike, po ukusu ali  da na bude jako retko ili gusto da može da se premaže. Unutra dodajte boje, šljokice, čokoladne mrvice, šarene kuglice ili šta već želite.

Isto to možete samo umesto mleka limun.

Keksiće premažete četkicom, filujete sa špricom za šlag ili kesicom za šlag.

Izvor:




Čokoladne korpice

Sastojci:
150 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
100 g šećera
125 g margarina
1 dl mleka
2 kašike ulja
2 dl slatke pavlake
Čokolada Milka noisite 
Kašika eurokrema
Papirme čvrste korpice za kolače

Priprema:
*Mleko, margarin i šećer istopiti na tihoj vatri, umešati keks i orahe i ostaviti da se ohladi.
Od ohlađene smese napraviti oko 45 kuglica.
*Čokoladu istopiti sa uljem i odmah u svaku korpicu (45) staviti malu kašičicu čokolade. Staviti u čokoladu lopticu od smese i utisnuti je da čokolada bude svuda oko loptice.
*U slatku pavlaku staviti krem i  sve zajedno izmiksati da bude čvrsto.
*Posle par sati u frižideru (2-3) i 1 h u zamrzivaču odvokte papirić i ostaće vam male čvrste čoko korpice. Ukrasiti prethodono umućenom slatkom pavlakom sa kremom. 

Recept iz mamine sveske za kolače.




Ledene kocke

Ovo je jedan stari recept za kolač koji mi stalno pravimo.

Sastojci:
Za koru
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Sirup za prelivanje kore
2 dcl vode
150 g šećera

Fil
500 ml mleka
5 kašika pšeničnog griza
250 g margarina
180 g šećera

Glazura
100 g čokolade
4 kašike mleka

Priprema:
Kora:
Odvojoti belanca od žumanaca. Brašno, kakao i prašak spojiti.
Umutiti čvrsto belance i dodati šećer (umutiti da ne krcka). Smanjiti brzinu, dodati žumanca, postepeno, polako umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Tepsiju podmazati i staviti papir za pečenje. Smesu peći na 180C° dok ne porumeni i odvoji se od papira.

Preliv:
Staviti vodu i šećer da prokuvaju, da se šećer otopi, pa preliti preko pečene kore.

Fil:
U mleko staviti šećer, kqd proključa zakuvati 5 kašika griza, dobro mešati da se ne naprave grudvice, kuvatimoko 5 mijuta dok se ne zgusne.
Kad se fil ohladi dodati mu umućen 1 margarin.

Glazura
Otopiti čokoladu sa 4 kašike mleka i preliti preko ohlađenog kolača.

Recept iz babine knjige sa receptima.




Euro blok
Sastojci: 
Kora:
6 belanaca,
7 kašika šećera,
1 dcl ulja,
7 kašika brašna,
pola praška za pecivo,
50g rendane čokolade za kuvanje

Fil:

6 žumanaca
6 kašika šećera
Pola margarina (125 g)
150 g čokolade za kuvanje
100 g euro blok čokolade

Priprema:

Kora:
Umutiti belanca, zatim dodati šećer, ulje, smanjiti brzinu dodati i brašno i prašak za pevivo. Izrendati unutra 50 g čoko. Za kuvanje. Staviti papir za pelenje i preliti smesu  peći na 180C° dok ne porumeni i odvoji se od ivica papira.

Fil:

Potrebna je šerpa za kuvanje na paru*
U šerou staviti žumanca i šećer. Kuvati dobrih 20ak minuta (kad povučete kutljaču po dnu mora da se vidi dno šerpe, mora dobro da se skuva jer su u pitanju jaja) Dodati margarin i čokoladu da se otope. 

Vruću koru preliti vrućim filom. 

Kada se malo prohladi, odgore narendati euro blok čokoladu.



Na slikama piše čije su, svoje trenutno nemam, upload ću ih kasnije. 🙂


Prijatno! 💋

9 коментара:

  1. I ja isto jako volim ledene kocke 😊 Hvala!! 😘

    ОдговориИзбриши
  2. Fantasticni recepti 😊 najvise bih voljela isprobati rafaelo kuglice jer mi je jedan od najdrazih slatkisa/kolaca, isprobala sam ledene kocke i njih jako volim. Voljela bi jos probati napraviti cokoladne korpice, izgledaju odlicno

    beautybydorotea.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja inače obožavam RAFAELO a ovo je drugi način za pravljenje, obično se pravi sa mlekom u prahu. Hvala ti, javi utiske! 😘

      Избриши
  3. Od ovoga sam probala samo ledene kocke i euroblock (ali onaj iz prodavnice XD ) i sada nakon pročitanog posta bukvalno ne znam šta bih prvo voljela da probam. Sve mi djeluje preukusno i mislim da ću se oduševiti svime. Odličan post. :)

    sweet-dreams-14. blogspot.com - novi post

    ОдговориИзбриши
  4. Okej, ovaj post nikako ne treba čitati ako ste gladni ili kasno uveče... :'D :'D :'D
    Odlični su recepti, mislim da sam samo ledene kocke probao i to se ne sećam kakvog su ukusa. Svakako ako se budem odlučio za neki, ovi će poslužiti ;) Likeee za post!!!

    backojelic.com

    ОдговориИзбриши
  5. K'o što kaže Anđela, probala sam samo ledene kocke i euroblok iz prodavnice, tako da za ostalo nemam ideju kakav ukus može da ima, ali dobro deluju, definitivno. Uzgred, trenutni favorit među prazničnim kolačima su mi oni sa đumbirom (džindžerbredovi 😂) koje sam skoro probala i oduševila se, tako da preporučujem i tebi ❤️

    Blogmas: The girl named Ana ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hhahah 😁 Prvi put čujem za te džindžer bred kolačiće, aa znači fazon je u džumbiru.. Nikad nisam ništa jela sa njim, a on sasvim sam mi se nije dopao...
      Probaću, hvala na komentaru! 💖

      Избриши